Apr 30, 2011

Orang Media.

Assalamualaikum ! :)

Okay, macam yang aku dah state dalam entry semalam, hari ni aku pergi interview Masscom kat uitm. Hmm, cerita dari awal lah ye.


Let's begin... disebabkan interview dijalankan kat uitm jengka, aku terpaksa lah gerak dari rumah dikala senja subuh hari, seawal jam 5 pagi. Haruu sangat okay ! Itu pun nasib baik lah dah ade highway sekarang. Fine, habis sampai situ.


Around 7.30 pagi, aku pun sampai lah ke bandar jengka yang indah permai. Sebab ape aku cakap indah permai ? Sebab... saling tak tumpah macam Bandar Penawar, kampung bandar di mana aku menuntut ilmu dulu ( takde lah dulu sangat, tahun lepas ). Act, seumur hidup aku belum pernah masuk bandar jengka ni. So dalam pikiran ni mula lah terpikir.. "Ehh, macam bus stop kat BP la", "macam jalan nak ke desaru la" dan macam-macam lagi lah yang lebih kurang sama, so banyak lah kenangan2 yang terimbau time study dulu. HIHI. okayy cukup sampai situ.

Lebih kurang pukul 8 pagi, aku pun check in ke uitm. Hari ni memang interview untuk the whole pengajian media and komunikasi. Tuggu punya tunggu, lebih kurang pukul 8.30 pagi, sorang lecturer ni called us untuk masuk ke tutorial room ( kelas ). Masa we all berkumpul tu, confident aku dah lari jauh dah pasal rata-rata yang dtg interview ni semua background Masscom kat uitm just diorang ni from twinning college. Means, belaja kat Shahputra tapi bersekutu dengan uitm la, macam tu. On my first impression, ohh my god ! they all sangat classsss okay ! with their dressup, communication, style and all that. meletopp ! tatkala tu, hati aku berkata-kata... "wani, betol ke ini yang kau pilih ? Ini diri kau ke ? Ini ke yang kau cari selama ni ?"... aduhh !! setan ni pergi la jauh2. jangan takut2 kan aku :'(  Plus, disebabkan they all ni from the same college + same class, so agak berpuak la di situ, terasa tersisih pulak. But, lucky ! i'v meet two girls which is one from stpm, and another one dari KPMIM. So, ade kawan lah kan. Atleast. okay, cukup sampai situ.


Interview ni di jalankan in two session. Ist, writing an essay. Second, speaking com. Okay, in tutorial room lepas je cop tempat masing2, we all kena buat essay pasal bidang yang di pilih. Macam biasalah tu semua, more on opinion lah kan. Then sumpah ! aku baru tau yang Masscom ni ada banyak cabang. Yang aku tau just journalism, broadcasting, publishing. Rupanya ada mcm2 lagi contoh public relation, interpersonal bagai2 lagi lah. Fuuhh ! cetek betol rasa ilmu aku di kala itu. Okayy, down lagi. confident pun lari lagi. Aduhhh ! wani.wani.wani :( Tapi ! tapi ! tapi ! semangat yang lari-lari tadi dah datang semula. HIHI. Sebab... aku rasa aku dah bagi 100% on my writing. Yes, aku sangat berpuas hati dengan writing aku even dah lama tak berkarangan nih. HAHA. Alhamdulillah. Okay, cukup sampai situ.


Second session begin... Candidates akan dipanggil one by one followed by alphabet. Fuuhhh ! jenuhh.. So, di kala tu, all candidates just wait for their turn dlm tuto room tu. Time ni la aku nak cari confident aku yang hilang jauh2 tadi. Then, dengan ala-ala ramah tamah + mesra alam, aku pun duk tegur la sorang2 yang ada banyak experiences in Masscom ni. Okayy, sangat tak sangka they all yang ala-ala classs gitu ! tu semua nya memang sangat lah friendly and sporting. Terasa bahagia ye dikala itu :) Rata-rata, they all ni ada yg apply for journalism (mcm aku), broadcasting, advertising, PR and publishing ( ini je la yg sangat familiar yang aku byk dgr td ). So, we all pun borak2 and aku memang tak lepaskan peluang duk cungkil2 seberapa banyak info pasal Masscom esp in Journ dengan they all ni. Lagi satu nak bgtau, orang2 media ni sangat kecohh and slumberr ! :) Then, tak kurang jugak ramai lelaki yang di ragui 'kelelakian' nya. HAHA. Tapi they all sangat teamwork. Paling aku suka bila they all bagi aku support even we all not in the same college plus baru je kenal kan. Okay, cukup sampai situ.


Tunggu, tunggu dan tunggu. Pastu, HARUUU ! "the interview will be continue after lunch, so please come back at 2pm, TQ" Cissss ! Di sebabkan nama aku start dengan alpa N so lambat lagi turn sampai. Kalau aku tau, takde lah aku gerak pagi-pagi subuh. Mood memang dah ke utara selatan dah. Confident pun dah lama mampus sebab tunggu lama sangat. Aku pun keluar dari tuto room dengan kecewa tak habis, pergi lunch dengan parents aku yang sabar menunggu. Perut jangan cakap lah. Lapar bagai nak gila + dah masuk angin dah pun. Okay, cukup sampai situ.


We're back ! Macam biasa, kul 2pm aku terus check in then tak sampai berapa minit pun nama aku di panggil. Yaabedabedoo ! When the interview was held, soalan-soalan yang di tanya:



1. Why u choose this prog ?
2. From logistics to journ, its too far. Why ?
* okay, thats friendly quest. I accepted.

This, KILLER !
1. Give me one name of any S'pore leader ?
2. Full name of Sultan Johor (since I'm Johorian)
3. Name of U.S president. Not current, about several past years ago.
4. Full name of Minister A,B,C and so on.. Bla. Bla. Blaaa.
5. Have you do a research regarding Journ ? then what is it ?
6. *&51!11
7. ]''*&61
8. !!!!!!!!
* okay sir, thank you very much ! soalan tu memang sakit hati !!!

Conclusion FRUSTRATED !
Im not going to hoping this anymore. Frankly speaking, suddenly im realize (after the interview session) i love my LOGISTICS so much. Yes, im waiting for the result. But 70%, pretty sure its red flag !



note: thanks to umi and abah, for be there even jenuh tungu.





32 comments:

...dahlia... said...

cter ko sgt2 la menarek!!!!ak ske!tp tntg kptusan intrview 2...ak doakan ko dpat,wanie...tp kalo tatkala ini hati ko dh btol memilih log...juz go wif it...my ade hikmah...;)
apepown kptsan ko, ak supot...but as a fwen...ak ase character ko sesuai tok mascom...sbb log nie kasar...ko tu lmbut...tp apepown bgantung pd dri ko... k ,sayang???baek2 yea...gudlux 4 ur future!

WANIFIERDANI said...

dahlia: thanks alot my dear !

aku tak kesah sgt, just wait for the result.

then, i'll be what im goin to be :)

i'll pray for ur success to my dear !

gabanMorka said...

lupe lak

mass com mest la taw hal ehwal semasa kan?

kalo aku pon kantoi

haha

WANIFIERDANI said...

gabanMorka:

Itu ler pasal.

nak nangis dah aku time die tanya soaln2 kronik tu..

HUAAAAAA ! :(

pinqy taraturuu said...

gud luck~

WANIFIERDANI said...

pinqy taraturuu:

terima kasih ! :)

FIRDAUS HAMZAH said...

kalu interviewer tye bab pgetahuan am psl anwar ibrahim aku rse boleh goreng smpai 2 generasi..

Luqman @ Sam said...

panjang kalo cite psl badak cam ne plak? hahahahaxxx

アヌム ちゃん~~ said...

Salam.visit here^^ nice blog.keep blogging :)
Feel free to read my new entry @ frommetoyou~
(^____^)

aina said...

interview kat uitm jengka ? nice..i study sana. :)

WANIFIERDANI said...

frommetoyou:

terima kasih awak ! :)

WANIFIERDANI said...

aina:

yeke, HIHI.

hari tu pun 1st time sy pergi sana :)

gabanMorka said...

tp kadang2 interviewer tu xtaw ape pun..saje je nak tgk konfiden

AkuMuzikFilem said...

oh uitm terperuk hulu tu ek? haha. ada kos ,masscom ke kat jengka?

WANIFIERDANI said...

gabanMorka:

masalahnye interviewer tu lect journ lahh...

haruuuu ;(

WANIFIERDANI said...

AkuMuzikFilem:

terperuk jugak lah. HIHI

just interview kat sana, course tu kat uitm shah alam :)

Far8 budak baik said...

same here,,cewahh ckp prg putih
lak aku..tu ar nervous sebab dgr cakap hati tuuu..mmg setan kn wakaka..dup dap dup dap..
jadi dpt tak??

r-5 said...

jangan mudah rasa rasa putus asa, yag penting kamu dah berusaha~ :) selamat berjaya kawan. :)

WANIFIERDANI said...

Far8:

HIHI, result belum keluar lg.

mybe around bulan 7 nnt kot.. ;)

WANIFIERDANI said...

r-5:

okay, thanks alot kawan ;)

arxar said...

waa takutnye interview
aza tak pna g interview lg :((

WANIFIERDANI said...

arxar:

HIHI.. interview buat jantung dupp daapp dupp dapp ! ;)

nazirulhazwan~ said...

fuh, soklan senang tu babe:DD hehe
intebiu ni satu jer, klu english kite fluent n BM mantop dengan kosa kate mesti senang lepas la:P

ayat kene pandai main:DD

WANIFIERDANI said...

nazirulhazwan:

erkk.. soalan gerenal knowledge dia byk jugak yg killer2. HUHU..

tu lah kan.. apepun..

tggu je result nye..;)

Ly_Tulip said...

owh....jengka ada kos masscom da ke???dolu stadi kt sane...past 5 years... okay la...nyaman je...heheh..

btw, gud luck ye.. :)

WANIFIERDANI said...

Ly_Tulip:

thanks babe.. :)

course tu kat shah alam..

interview shj kat jengka..

Liza Razak said...

saya pon penah study sekejap kat uitm jengka..mula2 sampai memang menangis sbb rasa mcm jauh gile dr umah.tp saya duk sane sebln je sbb pndh utp..hehe

WANIFIERDANI said...

Liza Razak:

yeke, HIHI..

kita sama laa.. cengeng.. (kuat nangis).. ;)

HonEyBuNNy said...

fuhhh..tetiba ila takot nak interview neh...

xpa dear..jangan putus asa...mana tahu ada rezeki di situ..insya allah...banyakkn berdoa...

mesti terharu kan umi and abah pun sanggup tunggu...dulu teringat kawan ila interview,ila yg pulun tunggu dia dr pagi hingga tengahri..hehe...

btw,all the best dear...;-)

WANIFIERDANI said...

HoneyBuNNy:

HIHI, jgn takut2 ;)

thanks babe. keep in touch.

Ayie said...

red flag..?? maksudnya..?? hahaha

WANIFIERDANI said...

@Ayie:

means macam tak dpt lah.

HIHI..

tp entah lah, result belum keluar..