Mar 28, 2011

Cita-cita terpaksa cancel !



okayy ! Act lah kan, kalau nak di ikutkan naluri, hasrat hati, impian, harapan atau pendek kata "cita-cita"

ni... Aku mau menjadi seorang wartawan. Wahh gitu ! :) Akan tetapi, harapan masih belum tinggal harapan. 

Sebaliknya aku conpiuss di sini. Cerita nya bermula begini, memang sejak aku form4 lagi aku rasa diri aku

ni lebih cenderung nak menjadi wartawan. Tetapi ! bukan lah wartawan hiburan atau pendek kata, wartawan

"kaki gossip". Ouh! sama sekali bukan. Simple word, aku more to formal contoh macam wartawan untuk

berita ke atau TV talk. Dengan itu, lepas habis SPM aku ada apply Diploma in Mass Communication. Then,

i'v got to go to interview session. So that, dengan rasa confident yang sebati dalam diri

(bukan over confident!) lepas je tamat interview, aku rasa aku boleh buat dengan jayanya. Cuma, untuk

essay writting aku rasa macam ada a bit lack of idea. Al maklum lepas je habis SPM, otak freeze and

nak merungkai-rungkai idea pun tak begitu hebat ye kawan-kawan. Tunggu punya tunggu... TEET ! aku

tak berjaya atau senang cerita aku tak ada rezeki untuk study dalam bidang tu.

Tape lah tu walaupun kecewa aku hanya Tuhan je yang tahu. So for short, sebab tu laa aku terjebak

dalam bidang logistics ni. Atas desakan dan dorongan parents jugak mungkin. Alhamdulillah, jiwa aku

pun dah sebati dengan bidang logistics ni dan dah berjaya habiskan diploma :)

Akan tetapi ! cita-cita sebagai wartawan tetap mengalir dalam tubuh ni. Wahh gitu ! :) So ini lah yang aku 

conpiuss sangat-sangat. Meneruskan degree dalam bidang logistics atau ke bidang baru which is Masscom ? 

Kedua nya ada pros and cons. Buat masa ni aku ada apply keduanya dan aku pikir salah satu

yang aku dapat, itu lah pintu rezeki untuk masa depan aku :) Tapi.tapi.tapi dan tapi ! cita-cita as

wartawan tu seems like to be cancel je. Bukan ape, aku mau kejar masa. Kalau boleh tamau lah futher

degree berlama-lamaan. Kalau futher in the same course, 2 tahun lebih pun dah setle degree aku.

Apa pun tengok je lah nanti ke mana rezeki aku, di situ lah akan ku tuju ! Wah gitu ! :) Sekian.


note: perhaps to be reporter in diff way. 

8 comments:

gabanMorka said...

lah, abis cmne anak2 aku nak tgk ko kat tv nanti baca ramalan cuaca?

WANIFIERDANI said...

HAHA. bengong. alaa kau bawak anak-anak

kau dtg umah aku tgk live je senang :)

HMMM, tu la aku pn naik pening tgk dot2

tu :)

Luqman @ Sam said...

ko follow afiq je senang... :)

WANIFIERDANI said...

sam : bengong kau.

amai hamzah said...

masuk je la uniKL. XD

WANIFIERDANI said...

amai : nak masuk laa ni :)

SyUe SaUfi said...

oouhh..nk jd wrtawan upenye akk nie..
urmm...kalo mnat y dont amek je masscom tuu..tp take tyme cket laa akk..*waaa..gituu*! haha :P

WANIFIERDANI said...

syue saufi: tengok cam mn dik..

rezeki mana-mana :) wahh gitu !